Ταξίδι στις μαγικές Δαλματικές Ακτές

Καλοκαίρι 2024
αεροπορικώς
από 1,199€

Το ταξίδι μας ξεκινά από το γραφικό Ντουμπρόβνικ, μία από τις πιο όμορφες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, όπου διανυκτερεύουμε για δύο βράδια, με επίσκεψη μάλιστα στο γειτονικό Μαυροβούνιο και το όμορφο Κότορ! Συνεχίζουμε προς βορρά και το Σπλιτ, από όπου ακολουθώντας μια υπέροχη παράκτια διαδρομή επισκεπτόμαστε το Τρόγκιρ και το Ζάνταρ, δύο πόλεις της Κροατίας που θα μας αφήσουν άφωνους! Συνεχίζουμε για το Ράστοκε από όπου ερχόμαστε στο καταπληκτικό Εθνικό Πάρκο Πλίτβιτσε με τις υπέροχες λίμνες και την όμορφη Οπατία. Μπαίνουμε στη Σλοβενία και μαγευόμαστε από τη λίμνη Μπλεντ και τα καταπληκτικά σπήλαια Πόστοϊνα, ενώ η διαμονή στη Λιουμπλιάνα ανεβάζει ακόμα περισσότερο την προστιθέμενη αξία του ταξιδιού μας. Κλείνουμε με την κροατική πρωτεύουσα, το Ζάγκρεμπ, που θα το γνωρίσουμε πριν πάρουμε την πτήση της επιστροφής μας.

 

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ (ξενάγηση)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για το Ντουμπρόβνικ, το «Διαμάντι της Αδριατικής», έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορι­σμούς στην Ευρώπη.

Παρότι η πόλη χτυπήθηκε ανηλεώς κατά τη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, ουδείς πλέον αντι­λαμβάνεται ότι το 68% του συμπλέγματος από ρω­μαϊκά, μεσαιωνικά και αναγεννησιακά κτίρια ηλικίας 1.300 ετών είχε υποστεί ζημιές. Η πόλη υπήρξε από τον 13ο αιώνα ισχυρή εμπορική και ναυτική δύναμη με το όνομα Ραγούζα και κατά τον 14ο αιώνα απέ­κρουσε επιτυχώς τις κυριαρχικές αξιώσεις της Βενε­τίας και της Ουγγαρίας. Το ιστορικό τμήμα του Ντουμπρόβνικ, που προστατεύεται από την Unesco, είναι μία από τις καλύτερα οχυρωμένες πό­λεις της Μεσογείου.

Με την άφιξή μας λοιπόν στην πόλη θα ξεκινήσουμε και την ξενάγησή μας στο Ντουμπρόβνικ: θα δούμε μεταξύ άλλων το Παλάτι του Κυβερνήτη όπου βρί­σκεται και ο Πύργος του Ρολογιού, τον Καθεδρικό ναό. Στον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να δείτε και να επισκεφθείτε το Ναυτικό μουσείο, το Αρχαιολογικό μουσείο και το Εθνογραφικό μου­σείο (οι είσοδοι δεν περιλαμβάνονται). Μια βόλτα με το τελεφερίκ μπορεί να σας μεταφέρει εάν θέλετε, στην κορυφή του λόφου που δεσπό­ζει πάνω από την πόλη, απ’ όπου απολαμβάνει κανείς μια πανοραμική θέα της Αδριατικής και των Δαλμα­τικών Ακτών (η είσοδος στο τελεφερίκ δεν περιλαμ­βάνεται). Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέ­ρευση.

2η ΗΜΕΡΑ: ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ – εκδρομή ΚΟΤΟΡ (ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ) – ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για μια εκδρομή στο γειτονικό Μαυροβούνιο ή Μόντε Νέγκρο, (Μαύρο Βουνό), όπως ονομάζουν οι ντόπιοι την κορυφή του όρους Λόβτσεν λόγω των πετρωμά­των του από βασάλτη, από το οποίο έλαβε το ό­νομά της και ολόκληρη η χώρα. Το Μαυροβούνιο, όπως και η Κροατία, αποτελούσε μία από τις έξι ο­μόσπονδες κρατικές οντότητες που συναποτελού­σαν την Γιουγκοσλαβία.

Άφιξη στο Κότορ, το αρχαιοελληνικό Ασκρήβιον ή το ρωμαϊκό Ακρούβιουμ. Η «νύμφη της Αδριατικής» όπως το αποκαλούν για την ομορφιά του, είναι μια πόλη με πολύ ενδιαφέρον και αρκετά πολιτιστικά στοιχεία. Τον 15ο αι. έγινε τμήμα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και ονομάστηκε Καταρό. Κατά τους 4 περίπου αιώνες της Βενετοκρατίας κα­τασκευάσθηκαν τα υπέροχα κτίσματα της πόλης, που από το 1979 συμπεριλαμβάνεται στον κατά­λογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UΝΕSCΟ. Περιήγηση στην παλιά πόλη που περιβάλ­λεται από τείχη 4,5 χλμ. με πολλές εκκλησίες και πα­λιά αριστοκρατικά σπίτια.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στο Ντουμπρόβνικ. Διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ – ΣΠΛΙΤ (ξενάγηση)

Αφήνουμε πίσω μας το Ντουμπρόβνικ για το Σπλιτ. Το Σπλιτ βρίσκεται στην καρδιά των Δαλματικών Α­κτών. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Δαλματίας και δεύτερη σε μέγεθος της Κροατίας, και στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε πολλά ονόματα. Από το ελλη­νικό Ασπάλαθος, πήρε το ρωμαϊκό Σπαλάτουμ, με­τονομάστηκε στο ιταλικό Σπαλάτο, ώστε να γίνει στα σλάβικα Σπλιτ.

Με την άφιξή μας στο Σπλιτ ξεκινάμε τη γνωριμία μας με την πόλη. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα επισκεφθούμε το Ανάκτορο του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, που βρίσκεται υπό την προστασία της UΝΕSCΟ από το 1979, με τα τείχη και τις τέσσερις πύλες, στο εσωτερικό του οποίου εδώ και 1.700 χρό­νια οι κάτοικοι του Σπλιτ έκτισαν τα σπίτια τους. Η είσοδος γίνεται συνήθως από τη Χάλκινη Πύλη με το Εθνογραφικό Μουσείο από τη θάλασσα ή από τη Σιδηρά Πύλη από το πλάι. Η Χρυσή Πύλη βλέπει στο πάρκο και η Αργυρή Πύλη βρίσκεται δίπλα από τον Καθεδρικό του Αγίου Δομνίου. Θα επισκεφτούμε με τοπικό ξεναγό το εσωτερικό του παλατιού (είσοδος δεν περιλαμβάνεται), με την πλούσια συλλογή αγαλμάτων, τον ρωμαϊκό Ναό του Δία, από τους καλύτερα διατηρημένους στον κόσμο, και  το μεγαλοπρεπές Ανάκτορο του Δοκλη­τιανού με τα ατμοσφαιρικά κελάρια του 3ου αι. μ.Χ.

Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: ΣΠΛΙΤ – ΤΡΟΓΚΙΡ – ΖΑΝΤΑΡ – ΡΑΣΤΟΚΕ

Αναχωρούμε από το Σπλιτ με προορισμό μας το πα­νέμορφο Τρογκίρ, που αποτελείται από δύο νησάκια που συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα μέσω δύο γεφυρών: το Τρογκίρ και το Τσιόβο. Το νησί των τρά­γων, το «Τραγούριον» των Ελλήνων της Ίσσας, με­τονομάστηκε σε Τραγούριουμ από τους Ρωμαίους το 78 μ.Χ. και καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς στα δύσκολα χρόνια του μεσαίωνα. Οι Βενετοί του χάρισαν την οχύρωση και τα όμορφα κτίσματα που περικλείει ώστε από το 1997 η UΝΕSCΟ να το χαρα­κτηρίσει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η χερ­σαία πύλη με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και το άγαλμα του Οσίου Ιωάννη του Τρογκίρ αποτελεί την κεντρική είσοδο στη βενετσιάνικη πόλη.

Συνεχίζουμε οδικώς για το Ζαντάρ, το οποίο είναι κτι­σμένο σε μία χερσόνησο και περιβάλλεται από επι­βλητικά τείχη με δύο πύλες. Άφιξη και περιήγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα περάσουμε μεταξύ άλλων από τον οκτάγωνο πυργωτό ναό του Αγίου Δονάτου (9ος αι.) με το εντυπωσιακό καμπα­ναριό του, τον καθεδρικό ναό της Αγίας Αναστα­σίας (9ος-12ος αιώνας) σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλι­κής με δύο τεράστια κυκλικά βιτρό, τη ρωμαϊκή α­γορά που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, καθώς και από το πρώτο πανεπιστήμιο του Ζαντάρ που ιδρύθηκε το 1396 ως τμήμα μοναστηριού Βενεδικτίνων μονα­χών.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στο Ράστοκε. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: ΡΑΣΤΟΚΕ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ (εί-σοδος περιλαμβάνεται) – ΟΠΑΤΙΑ (Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO)

Πρωινή αναχώρηση για το εκπληκτικής ομορφιάς Ε­θνικό Πάρκο Πλίτβιτσε (είσοδος περιλαμβάνεται), στην ομώνυμη πολίχνη που διαρρέει ο ποταμός Σλούσνιτσα και στον οποίον οφείλεται ο σχηματι­σμός μικρών λιμνών, καταρρακτών και φραγμά­των. Η πλούσια βλάστηση, οι 16 μεγάλες και μικρές λίμνες και οι 92 καταρράκτες του, δημιουργούν μια παλέτα χρωμάτων σε όλους τους τόνους του τιρ­κουάζ και του γαλαζοπράσινου. Ελεύθερος χρόνος για να περπατήσουμε δίπλα στις λίμνες, τα ρυάκια και τους καταρράκτες, να θαυμάσουμε και να απα­θανατίσουμε τη φύση σε όλο της το μεγαλείο.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την κοσμοπολί­τικη Οπατία της Κροατίας. Η πόλη-θέρετρο από την εποχή της αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας, η «Νί­καια της Αδριατικής», είναι κτισμένη μέσα σε κήπους με ροδοδάφνες και μπουκαμβίλιες. Άφιξη και τακτο­ποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

6η ΗΜΕΡΑ: ΟΠΑΤΙΑ – ΣΠΗΛΑΙΑ ΠΟΣΤΟΪΝΑ (είσοδος περιλαμβάνεται) – ΜΠΛΕΝΤ (Κρουαζιέρα στη λίμνη) – ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Από την Οπατία κατευθυνόμαστε στα με­γαλοπρεπή σπήλαια της Πόστοϊνα, που είναι από τα παλαιότερα στον κόσμο, με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφόρων σχημάτων και αποχρώσεων να σχηματίζουν καταπληκτικές παραστάσεις και να αφήνουν στον επισκέπτη αξέχαστες εντυπώσεις (η είσοδος στα σπήλαια περιλαμβάνεται). Είναι μάλιστα και τα μοναδικά σπήλαια στον κόσμο όπου η μετακίνηση στο εσωτερικό τους μπορεί να γίνει και με ειδικό τρενάκι! Συνεχίζουμε για το περίφημο πα­ραθεριστικό κέντρο Μπλεντ με την πανέμορφη λίμνη του και το μοναδικό νησάκι της χώρας στο κέντρο της. Το όνομά του Bled (άσπρο) είναι από την ομίχλη που εμφανίζεται κάθε πρωί ένα μέτρο πάνω από τη λίμνη. Θα επιβιβαστούμε σε πλοιάριο για μια μικρή βόλτα στα σμαραγδένια νερά της παραμυθένιας λί­μνης Μπλεντ, όπου θα επισκεφθούμε το νησάκι της εκκλησίας της Παναγίας (το κόστος της κρουαζιέ­ρας περιλαμβάνεται). Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τη Λιουμπλιάνα, την πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

7η ΗΜΕΡΑ: ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ – ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Το πρώτο μισό της σημερινής ημέρας είναι αφιερωμένο στη λιλιπούτεια και παραμυθένια πρωτεύουσα της Σλοβενίας που συνδυάζει την μπαρόκ ατμόσφαιρα της Πράγας, τον ρομαντισμό του Παρισιού και το νεανικό κέφι της Βαρκελώνης! Το πρώτο μισό του 20ού αι. την πόλη κόσμησε με τα έργα του ο Σλοβένος αρχιτέκτονας Γιόζε Πλέτσνικ, ο επιλεγόμενος «Γκαουντί της Βαλκανικής». Κατά τη διάρκεια της περιήγησης μας θα περπατήσουμε στην κουκλίστικη παλιά πόλη με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια και τα όμορφα κτίρια με τις χρωματιστές ξύλινες προσόψεις και θα αγναντέψουμε το στενό ποτάμι Λιουμπλιανίτσα (Ljubljanica) με τις περίτε­χνες γέφυρες, που ελίσσεται αρμονικά ανάμεσα στα σπίτια. Επόμενος σταθμός της ημέρας είναι φυσικά η πρω­τεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ. Η πόλη αποτελεί την πολιτιστική, εμπορική και πνευμα­τική πρωτεύουσα του κράτους. Μεταφορά και τα­κτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

8η ΗΜΕΡΑ: ΖΑΓΚΡΕΜΠ (ξενάγηση) – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Σήμερα θα κάνουμε τη βόλτα μας στο Ζάγκρεμπ (check-out στις 11:00) και με τον αρχηγό μας θα δούμε αρκετά από τα αξιοθέατα της πόλης. Το Ζά­γκρεμπ είναι μια ζωντανή πόλη, με νεανικό πληθυ­σμό που του αρέσει να μένει έξω και να διασκεδάζει, δίνοντας στην κροατική πρωτεύουσα ένα διαφορε­τικό χρώμα.

Η ίδια η πόλη διακρίνεται σε τρία τμήματα: την  Κάτω Πόλη (Ντόνις Γκραντ), η πιο μοντέρνα περιοχή με σύγχρονες συνοικίες και βιομηχανικές περιοχές, και τις δύο παλαιότερες Κάπτολ και Γκρόνι Γκραντ, η Άνω Πόλη, που βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο της πόλης, με το ιστορικό κέντρο να αποτελεί την καρδιά της Άνω Πόλης (Gronji Grad). Εδώ βρίσκεται και η πιο χαρακτηριστική ίσως εικόνα του Ζάγκρεμπ, με τον ναό του Αγίου Μάρκου, μια μικρή σχετικά εκ­κλησία του 1499 με τη στέγη στα χρώματα της κρο­ατικής σημαίας και με το εθνόσημο της χώρας.

Η οδός Tkalciceva είναι το σημείο συνάντησης για όλους στο Ζάγκρεμπ, με το ιδιαίτερο ηλιακό ρολόι και τα πιο γραφικά καφέ και καταστήματα της πό­λης. Στη συνέχεια μεταβαίνουμε έγκαιρα στο αεροδρόμιο της πόλης για την πτήση της επιστροφής μας.

Αναχωρήσεις

08/07 (1.379 € + 410 €) , 22/07 (1.279 € + 410 €) , 29/07 (1.349 € + 410 €), 05/08 (1.349 € + 410 €), 12/08(1.349 € + 410 €), 19/08 (1.299 € + 410 €), 26/08 (1.299 € + 410 €), 02/09 (1.299 € + 410 €), 09/09 ((1.299 € + 410 €), 16/09 (1.299 € + 410 €), 23/09 (1.269 € + 410 €), 30/09 (1.239 € + 410 €), 14/10 (1.199 € + 410 €)