[:el]Αλμπερομπέλλο, ένα χωριό βγαλμένο από παραμύθι, μια μοναδική εκδρομή από 03/01 έως 06/01/2023[:]

[:el]

 

 

Αλμπερομπέλλο,

Θα νομίζετε ότι ονειρεύεστε….

Εμπειρία που δύσκολα περιγράφεται.
Τοπίο σαν βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας , με σχήματα και χρώματα από άλλο πλανήτη .
Η ικανότητα του ανθρώπινου είδους να προσαρμόζεται στο κλίμα , αλλά και στις επιμέρους συνθήκες και περιστάσεις ,
η πρόθεση να γίνει κατά γράμμα σεβαστός ένας άδικος και σκληρός νόμος που φορολογούσε κάθε κατασκευή με συνδετικό υλικό ,
η οικονομική ανέχεια που ωθούσε τον ντόπιο πληθυσμό να κατεργάζεται μεθόδους για να μην καταβάλει φόρους ,
η ίδια η ηθική ικανοποίηση , ότι μέσα από την ευρηματικότητα τους είχαν καταφέρει να μην αναγκαστούν τελικά να ενισχύσουν οικονομικά , έναν ηγεμόνα ξενόφερτο , άσπλαχνο , και μισητό .

Και το ανεπανάληπτο αισθητικό αποτέλεσμα που έφθασε ως τις μέρες μας

 Οι τρούλλοι αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της αρχιτεκτονικής
στην επαρχία της Απουλίας εδώ και αιώνες .

Καθαρίζοντας οι αγρότες τα χωράφια τους από τις πέτρες ,
βρέθηκαν να συγκεντρώνουν έτοιμο πολύτιμο οικοδομικό υλικό ,
για να κατασκευάσουν τα κτίσματα όπου θα άφηναν τα εργαλεία και το φαγητό τους .
Όταν ο εισπράκτορας του Βασιλιά έβγαινε
για να μαζέψει τους φόρους για τα ακίνητα των ντόπιων ,
εκείνοι έτρεχαν και χαλούσαν τις κατασκευές αυτές ,
ώστε ο εισπράκτορας συναντούσε μόνο σωρούς από πέτρες
και τίποτε άλλο για να φορολογήσει .

Κι έτσι με τον χρόνο , οι τρούλοι αυτοί
έγιναν ένα σύμβολο της διάθεσης του λαού της περιοχής
για ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία !

Η ιστορία πίσω από τα trulli

Μπορεί αυτή τη στιγμή εμείς να απολαμβάνουμε το τοπίο και να γεμίζουμε τη φωτογραφική μας μνήμη, όμως τα σπίτια με trulli δε χτίστηκαν με αυτό τον τρόπο για καλό σκοπό! Η ιστορία πίσω από τα trulli ξεκινά τον 15ο αιώνα, όταν το βασίλειο της Νάπολης επέβαλε μεγάλο φόρο για τα σπίτια. Έτσι, οι κάτοικοι του Alberobello για να αποφύγουν τη δυσβάσταχτη φορολογία, μόλις αντιλαμβάνονταν πως φτάνουν στο χωριό φοροεισπράκτορες γκρέμιζαν τα σπίτια τους. Για να μπορεί να γίνει αυτό, οι ντόπιοι έφτιαχναν τα σπίτια τους σαν κυψέλες με ασβεστόλιθο χωρίς καθόλου τσιμέντο, ενώ για τις κωνικές στέγες χρησιμοποιούσαν μεγάλες πέτρες τοποθετημένες σε κυκλικούς δακτυλίους.

 Παραμυθένιο

Ένα χωριό βγαλμένο από παραμύθι, με τα λευκά ολοστρόγγυλα σπίτια με τους τρούλους και τα πλακόστρωτα σοκάκια, δίνουν μια ιδιαίτερη ομορφιά

Μοναδική αρχιτεκτονική 

Χωριό μοναδικής αρχιτεκτονικής κατοικίες με τρούλους που η παράδοση τους θέλει να χάνονται μέσα στα βάθη του χρόνου το Αλμπερομπέλλο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1996 και λειτουργεί ως ένα φυσικό, ανοιχτό μουσείο στην Ευρώπη.

Μια βόλτα στα σοκάκια θα σε ανταμοίψει για την επίσκεψη.

Καλό φαγητό με ιταλικές λιχουδιές, ωραία αγορά, αμέτρητα μαγαζιά με σουβενίρ, τοπικά προϊόντα, απίθανα λικέρ, ζυμαρικά και καφέ σε περιμένουν σε κάθε γωνιά !

Τι θα δω στο Αλμπερομπέλλο

Στο Alberobello θα πας για να ζήσεις τη μαγεία αυτού του τόπου. Θα περπατήσεις σε πλακόστρωτα σοκάκια ανάμεσα σε λευκά σπίτια με κωνικούς τρούλους, θα δεις ανθισμένους κήπους και θα γίνεις ένα με την ιστορία αυτού του τόπου. Οι φιλόξενοι κάτοικοι του σίγουρα θα θελήσουν να σου πουν την ιστορία του τόπου τους.Καλό φαγητό με ιταλικές λιχουδιές, ωραία αγορά, αμέτρητα μαγαζιά με σουβενίρ, τοπικά προϊόντα, απίθανα λικέρ, ζυμαρικά και καφέ σε περιμένουν σε κάθε γωνιά !

Must eat Ορικιέτε – Απουλία

Orecchiette σημαίνει μικρά αυτάκια και αυτά τα ζυμαρικά με το ιδιαίτερο σχήμα τους είναι ιδανικά για πλούσιες σάλτσες. Παραδοσιακά, στη νότια Ιταλία, τα σερβίρουν με σάλτσα τομάτας και κεφτεδάκια ή με ricotta και μπρόκολο. Στο Αλμπερομπέλλο θα βρείτε μικρές οικοτεχνίες που πωλούν συσκευασμένα ορικιέτες ενώ σερβίρεται σε όλα τα παραδοσιακά εστιατόρια του χωριού και αποτελεί την τοπική σπεσιαλιτέ. Και εάν ψάχνετε ένα αστέρι (Michelin) στο Αλμπερομπέλλο, στο εστιατόριο Il Poeta Cotantino, μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα (θα χρειαστεί κράτηση)

Αλμπερομπέλλο σημαίνει “όμορφο δέντρο”…

Σας περιμένουμε σε ένα όμορφο ταξίδι στο Μπάρι από  03/01 – 06/01/2023

@ferryservices.gr 

 

 

[:en]

 

 

[:fr]

[:it]

[:]